22 Ocak 2015 Perşembe



          EKMEK HAMURUNDAN PİDE NASIL YAPILIR

Vaktiniz olmadığında dışardan eve gelirken veya habersiz misafiriniz geldiğinde, istediğiniz iç malzemeyi kullanarak fırından aldığınız ekmek hamurundan pratik ve nefis pideler yapabilirsiniz. Ben dışardan gelirken fırından iki tane ekmek hamuru aldım, bu hamurdan 4 tane pide yaptım.İkisi kıymalı ikisi peynirli, pidenin iç malzemelerinin hazırlanması ve pidenin yapılışına bakalım;                                            
                                     
                                     Kıymalı Pide İçin Gerekli Malzemeler: 

                                      2 tane ekmek hamuru (fırından)
                                      250-300 gr kıyma
                                      1 tane büyük soğan
                                      2 adet domates (isterseniz)
                                      4 sivri biber
                                      15-20 dal maydanoz (isterseniz)
                                      Tuz, karabiber
                       
Kıymalı İç Harcın Hazırlanması: Fırından aldığınız hamuru iyice kabarması için sıcak bir ortamda bir kenarda bekletin.Bu arada siz kıymalı iç harcınızı hazırlayın.Tavaya çok az sıvıyağ koyun kıymayı kavurmaya başlayın.Kıymanın rengi değişdikten sonra soğanı ekleyin,ardından biberleri ve en son domates ekleyin.Kıymalı harç suyunu çekene kadar kavurmaya devam edin.Kıymanın sıcaklığı geçince maydanozu ve istediğiniz baharatları ekleyin.
Pideyi aynı iç malzemeleri kullanarak pişirmeden de yapabilirsiniz.Kuru soğanı, domates, maydanoz ve yeşil biberleri küçük küçük doğrayın.Kıymanın üzerine ilave edin, istediğiniz baharatlarla tatlandırarak elinizle bütün malzemeyi karıştırın. 
   
                                      Peynirli Pide İçin Gerekli malzemeler:

                                      300 gr ezilmiş beyaz peynir (tulum,lor,kaşar peyniri koyabilirsiniz.)
                                      2  tane yumurta  
                                      15-20 dal maydanoz ve dereotu (isterseniz)
                                      1-2 çay kaşığı pul biber,karabiber (isterseniz)
                                      Tuz (peynir tuzluysa koymayın)


Peynirli İç Harcın Hazırlanması: Ezilmiş peynirlerin içine iki yumurtayı, isterseniz doğranmış maydanoz ve dereotunu veya isterseniz baharatları nasıl seviyorsanız hepsini koyup karıştırın.

                                       Pidenin İçi ve Üstüne Sürmek İçin Sos
 
                                       2 su bardağı yoğurt
                                       Yarım su bardağı zeytinyağ
                              
PİDENİN YAPILIŞI:Kenarda beklettiğiniz hamuru 4 eşit parçaya bölün.Tezgaha un serpin hamurun bir parçasını alın 1 cm kadar merdaneyle uzunlamasına açın.İçine yağ ve yoğurt karışımından sürün.Onun üstüne  kıymalı veya peynirli iç malzemeden koyup, kenarlarda  biraz boşluk kalacak şekilde yayın.Pidelerin karşılıklı kenarlarını birleştirin.Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine pideyi yerleştirin.Tüm hamur bitene kadar pideleri bu şekilde hazırlayın.Üzerlerine yoğurlu sostan sürüp, bir kenarda 10-15 dakika dinlendirin.Bu arada fırınınızı 200 dereceye ayarlayın, pidelerin üzerini kızara kadar 20-30 dakika pişirin.Pişip çıktıktan sonra pidelerin üzerlerine biraz tereyağ sürün veya elinizle pidelerin üstüne su serpip sofra bezi veya tepsi kapatıp yumuşatın.

                                                               Afiyet olsun
                                                                 
 




 


                                    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...