2 Ocak 2015 Cuma


                               

                                      2015 YILININ İLK KANDİLİ

Mevlid Kandili İslam dininin son peygamberi olan Muhammed (s.a.v.)'in doğum gecesi aynı vakitte Hicrî Rebiul-evvel ayının onikinci gecesidir. Mevlid, doğum zamanı demektir. İslam dininde Mevlid gecesi, Rebiul-evvel ayının onbirinci ve onikinci günleri arasındaki gecedir. Muhammed (s.a.v.)'in doğum günü farklı mezheplerden birçok Müslüman tarafından kutlmaktadır. Şiiler onyedinci günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu 2 tarih arasındaki haftayı da Vahdet Haftası ilan etmişlerdir.Kandil Geceleri İslam'ın ilk yıllarında var olan bir adet olmayıp, hicrî üçüncü asırdan başlayarak mistik çevrelerde kutlanmaya başlanmıştır. Ülkemizde Osmanlı Devleti padişahı II. Selim'den itibaren bu kutlama gün ve gecelerinde, minarelerde kandil yakılmasıyla birlikte kandil adını almıştır. Dinî gün ve gecelerin kutlanmasının başlangıçta bir bayram hevesi ve anlayışı süresinde olduğu, yalnız zamanla ve dinî baskı ile bu gün ve gecelerin mistik bir hüviyet kazandığı bilinmektedir. [​IMG] Anadolu Türklerinde kandil günlerinin kutlanması hakkındaki bilgilerimiz, Mevlit ile ilgili bulunmaktadır. Kandil gecelerinde camilerin, bilhassa minarelerin donatılması, III. Murat devrine rastlamaktadır. Mevlit törenleri ise Sultanahmet Camii’nin tarihi ile beraberlik göstermektedir. Bu dinî günlerde, küçüklerin büyükleri ziyaretleri, kandilini kutlama adetleri sürmektedir. Beyza, 13 Ekim 2013 #1 (Mesaj göndermek için üye olmalı ya da giriş yapmalısınız.) Manevi hayat Benzer Konular Regaip Kandili Nasıl Kutlanır Mevlid nedir ? Mevlid kandili önemi Mevlid kandili nedir niçin kutlanır? Ramazan Bayramı Niçin Kutlanır Ramazan bayramı niçin kutlanır Sayfayı Paylaş Şimdi Kayıt Ol ! Son Konular Adile Resimli Mevlit kandili mesajları... Adile yazdı Bugün 15:17 Adile Mevlid kandilinin fazileti anlamı Adile yazdı Bugün 14:36 Adile 2015 mevlid kandili mesajları Adile yazdı Bugün 10:50 Adile Mevlid kandilinde oruç tutmak... Adile yazdı Bugün 01:18 Adile Mevlid kandili kutlama resimli... Adile yazdı Bugün 00:48

Kaynak Linki : http://www.manevihayat.com/forum/konu/mevlid-kandili-nicin-kutlanir.2935/
Mevlit Kandili Diyanet İşleri dini günler takvimine göre Mevlit (Mevlüd) Kandil 2 Ocak'ı 3 Ocak'a bağlayan geceye denk geliyor.

İslam Alemindeki 5 kutsal geceden biri olan Mevlid Kandili yeni yılın ikinci gününde ifa edilecek. Mevlid Kandili'nin önemi ise İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olması.

Mevlid kelime manasıyla 'doğum zamanı' demektir. Mevlid Kandili Hazreti Muhammed'in doğduğu gece olması sebebiyle ön önemli gecelerden biridir. Kesin olmamakla birlikte Hazreti Muhammed'in Rabiu'l-Evvel ayının on ikinci gecesinde doğduğu söylenir.

Bazı din alimlerine göre Mevlid Kandili kutlaması, Hazreti Muhammed doğum gününü kutlamadığı için caiz değildir. Ancak İslam aleminde genel kanaat son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum gününün hayırlara vesile olduğu yönündedir.(A
lıntıdır.)


                                                 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...