19 Ağustos 2014 Salı



PATLICANLI PİLAV


Merhabalar;
Bu mevsimde patlıcan ve domates gibi malzemeler dolabımızda bulunduğundan yapması kolay yemesi de bir o kadar lezzetli patlıcanlı pilav yapıyoruz. Patlıcanları bazen kızartarak bazende soğanlar kavrulurken  ilave edip kavurarak yapıyorum. Bazen iki bazen de üç domates koyarak bol domatesli yaparım.Bu pilavı ben evde genelde zeytinyağlı yaparım ama son zamanlarda sıvıyağ ve tereyağ karıştırıp yapıyorum.Şimdiki tarifi patlıcanları kızartarak yaptım.Denemenizde fayda var derim  muhteşem bir tat,ister bir bardak ayranla ister et yemeklerinin yanında ılık veya sıcak servis edebilirsiniz.

                                                                                         
    


                      MALZEMELER:   
                                               
                      2 su bardağı pirinç
                      2 adet patlıcan                                                         3 yemek kaşığı sıvıyağ
                      1 yemek kaşığı tereyağ
                      2-3 adet domates
                      2 adet orta boy soğan
                      1 tatlı kaşığı tuz
                      1 tatlı kaşığı şeker
                      1 çay kaşığı karabiber
                      
                      


YAPILIŞI: Pirinçleri iyice yıkayın tuz ilave ettiğiniz  sıcak suda 15-20 dakika bekletin.Patlıcanları alacalı soyun dörde bölüp küp küp doğrayın.İsterseniz acılığını almak için tuzlu suda 10-15 dakika bekletin.Başka bir tavaya patlıcanları kızartacak sıvıyağı koyun, küp doğradığınız patlıcanları kızartın.Kızarmış patlıcanların fazla yağını alması için peçete serilmiş bir tabağa alın.

Pilavın içine rendelenmiş domates koyduğunuz için su koyarken domatesin suyunu da hesaba katıp pirinç ölçtüğünüz bardak ile rendelenmiş domatesi ölçün gerisini su ile tamamlayın. Normal pilav yaparken  1 su bardağı suya 1,5 bardak su koyuyorum.Domates rendesi 1 bardak gelirse sizde deri kalan 2 bardağı su ile tamamlayın.  

Soğanı küçük küçük küçük doğrayın,domatesleri rendeleyin bu arada rende domatesleri su bardağı ile ölçün.Pilav yapacağınız tencereye sıvıyağ ve tereyağını koyup üzerine soğanları ekleyin.Hafif pembeleşinceye kadar 1-2 dakika kavurun. Kavrulan soğanlara rendelenmiş domatesleri ilave ederek şekerini de koyup kavurun.Pirinçleri ekleyip 2-3 dakika kavurmaya devam edin.Son olarak suyunu kızarmış patlıcanları,tuzunu,karabiberini ekleyip karıştırın ve tencerenin kapağını kapatın.Önce harlı ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar 15 dakika falan pişirin.Ocaktan alıp pilavı 15-20 dakika demlenmeye bırakın.

Demlendikten sonra tahta bir kaşıkla dikkatlice pilavı karıştırın.Servis etmeden önce ,dereotuyla servis edebilirsiniz veya ben koymadım ama içine dilediğiniz baharatları koyabilirsiniz.

Afiyetler olsun..




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...