2 Aralık 2014 Salı



 ÇİZME SİYAH ZEYTİN NASIL YAPILIR
Çocukluğumuzda bahçelerimizdeki zeytin ağacının dallarından zeytin toplayıp kendi zeytinimizi kendimiz yapar,kalan zeytinleri de köyümüzde bulunan yağhanede zeytinyağ haline getirir bütün yıl boyunca kendi doğal zeytin ve zeytiyağımızı tüketirdik. Artık bahçelerimizde çok birşey kalmasada alışkanlığımız hala devam ediyor.Köyümüzden veya civar köylerden aldığımız zeytinleri kendimiz yapıyor ve zeytinyağını kendi bildiğimiz yerlerden temin ediyoruz böylelikle daha doğal ve sağlıklı zeytin ve zeytinyağı tüketmeye özen gösteriyoruz.

Çizme zeytini yapması çok kolay gelelim yapılmasına;



MALZEMELER:


                2-3 kilo siyah zeytin
                Su


YAPILIŞI: İstediğiniz miktarda siyah çizmelik  zeytin alın.Bunları geniş bir kaba koyun saplarını koparın temizleyin ve yıkayın.Ellerinize şeffaf eldiven geçirin çünkü çizerken zeytinler ellerinizi boyar.Zeytinleri çizmek için keskin bir bıçak alın ki zeytinler hırpalanmasın. Geçin zeytinlerin başına alın eşinizi yanınıza hem muhabbet edin hem de zeytinleri beraber çizin.Çabuk olmasını isterseniz 4-5 yerinden geç olmasını isterseniz 2-3 yerinden bıçakla çekirdeğe kadar çizin.


 

 
Çizdiğiniz zeytinleri kavanoza veya su bidonlarına koyun. Üzerine geçecek kadar çeşmenin soğuk yerinden su doldurun.Bu arada zeytin kaplarını iyice yıkayın çünkü zeytin yağlı olduğu için kaplar yağlanacaktır. Aslında zeytine konulacak su klorsuz olması lazım çünkü klor zeytinleri yumuşatıyor. Zeytinler için en güzel su acı kuyu suyu eskiden köylerde biz böyle yapardık ve zeytinler çok dayanırdı.Şimdilerde kuyu suyu bulmak çok zor olduğu için çeşme suyu kullanıyoruz.



           
Zeytinlerin acısının gitmesi için hemen hemen her gün suyunu dökün yeni su doldurun.Güneş görmeyen serin bir yerde bırakın. Böylelikle 8-10 gün sonra zeytinin tadına bakın, acılığı gitmemişse damak zevkinize göre işleme devam edin.Normalde 10-15 içinde tatlanıyor bundan sonra suyunu değiştirmeyin zaten çok yapmadığımız için idare edecektir.Zeytinlerin acılığı gittiği zaman bir kahvaltı tabağına alın.Ancak elinizle  çıkarmayın kaşık veya kepçe kullanın.Üstüne sızma zeyinyağ ve tuz dökün.Kekik, kırmızı, pul biber gibi baharatlarla tatlandırarak limon sıkın ve afiyetle yiyin.İsterseniz ekmeyi kızartın ve zeytinin sosuna batırın nasıl lezzetli olduğunu görün.       
                                                           Kolay gelsin ve afiyetler olsun.
                              







                                    










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...