ŞEFTALİ REÇELİ TARİFİ
MALZEMELER:
1 Kg sert şeftali
4 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tereyağı
1 su bardağı sudan bir parmak eksik
Yarım limonun suyu veya yarım
çay kaşığı limon tuzu
YAPILIŞI:Şeftalilerin kabuklarını soyun istediğiniz şekilde dilimleyin.Ben elma dilimi gibi doğradım.Şeftalileri derin bir kaba koyun üzerine suyu ilave edin orta ateşte kaynatın. İyice her yeri kaynamaya başlayınca tereyağını ilave edin 15 dakika daha kaynatın.Süre sonunda şekerini ilave edin çok karıştırmamaya özen gösterin tencereyi dikkatlice sallayarak veya tahta kaşıkla şekerin erimesini sağlayın.Tereyağ koyduğumuz için fazla köpük olmuyor ama olursa köpükleri alın. Şekerler erimeye başlayıp tekrar kaynama noktasına gelince 7 dakika daha kaynatın.En sonunda yarım limon suyunu sıkıp 3 dakika daha kaynatın, reçelin şurubundan alın temiz düz beyaz bir tabağa birkaç damla damlatın dağılmadan duruyorsa ocağın altını kapatın.
Bir kilo toz şekeri ölçtüm (paşabahçenin normal bardağı ile) 5 su bardağı falan oluyor biraz fazlası var.Şeftalinin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkardığım için bir kilo şekerden bir bardak eksik yaptım.Reçel hemen tüketilecekse tencerenin kapağı açık olarak soğutun.Soğuduktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza koyun.Eğer kışa saklanacaksa sıcak olarak kavanozlara koyup kapağını kapatın ve ters çevirin bu şekilde soğutun kapağı mühürlensin.
Bir kilo toz şekeri ölçtüm (paşabahçenin normal bardağı ile) 5 su bardağı falan oluyor biraz fazlası var.Şeftalinin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkardığım için bir kilo şekerden bir bardak eksik yaptım.Reçel hemen tüketilecekse tencerenin kapağı açık olarak soğutun.Soğuduktan sonra temiz ve kuru bir kavanoza koyun.Eğer kışa saklanacaksa sıcak olarak kavanozlara koyup kapağını kapatın ve ters çevirin bu şekilde soğutun kapağı mühürlensin.
Reçel yapacağınız şeftalileri sert olanlardan seçin ki kaynarken erimesinler.Metal kaşık kullanmayın,isterseniz reçel kaynarken içine tat ve koku vermesi için kabuk tarçın ve karanfil ilave edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder