ZEYTİNYAĞLI BİBER DOLMASI
FIRINLANMIŞ
MALZEMELER:
15 adet dolmalık biber
15 yemek kaşığı pirinç
2 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
2 adet soğan
1 tatlı kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru nane
veya 1 tutam taze nane
veya 1 tutam taze nane
1/2 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
Dolmanın sosu için:
1 yemek kaşığı salça veya
2 adet orta boy domates
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
Dolmaların üzerine kapak yapmak için:
1 adet büyük boy domates
YAPILIŞI:Dolmalık biberleri yıkayıp içlerini temizleyin.Pirinçleri yıkayıp süzün. Domatesleri rendeleyin, soğanları ince ince doğrayın.Dereotu,nane ve maydanozu temizleyip ince ince doğrayın.Dolmalık biberlerin içini elinizle hafiften tuzlayin,kürdanla altlarından bir-iki delik açın ki içleri iyice pişsin.
Tencereye zeytinyağını koyun soğanları pembeleşene kadar kavurun. Sonra pirinçleri ilave edin şeffaflaşana kadar kavurun.Domatesi, salçayı, tuzu ve şekeri ilave edin bir iki kez karıştırın.Ardından tencereye 1 su bardağı sıcak su koyun suyunu çektikten sonra ocaktan alın.Biraz ılınınca içine dereotu,maydanoz ve naneyi ilave edin karıştırarak demlendirin.
Sos için iki domates rendesini veya salçayı yağda kavurun. Dolmalık biberlerin içlerini fazla olmayacak şekilde bastırmadan harçla doldurun.Dolmaların ağızlarını domates dilimleriyle kapatın,dik olacak şekilde sos yaptığınız tencereye dizin.Tencerenin kenarından 1 çay bardağı su ve biraz tuz ilave edin. Kontrol ederek pişirin suyu azalırsa sıcak su ekleyin. Kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte 30-35 dakika pişirin. Dolmalar piştiğinde daha önce ısıttığınız fırında üzerleri kızara kadar fırınlayın. Herkese kolaylıklar diliyorum..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder