13 Ocak 2015 Salı


Çocuğunuzun bağışıklığını güçlendiren 5 doğal karışım!

Grip virüsü kol geziyor. Hele de okul ve kreş gibi kapalı ortamlarda zaman geçirençocuklar için tehlike daha fazla. Çocukların kış mevsiminin tadını çıkarabilmesi, hastalıklara karşı güçlü olabilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmelerine son derece özen göstermek gerekiyor.

Kızarmış besinler ve bol şerbetli tatlılar ile uzun kış akşamlarında şekerli atıştırmalıklardan kesinlikle uzak durmak gerekiyor; çünkü çocuklar üzerinde 'cezbedici' etkisi güçlü olan bu besinler bağışıklık sistemini zayıflatıyor.
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu, çocukların kışı daha rahat geçirebilmesi ve bağışıklık sistemlerinin güçlenebilmesi için 5 doğal karışım öneriyor.

 3 YAŞINDAN BÜYÜKLERE ARI SÜTÜ+BAL

Besleyici özelliği oldukça yüksek olan arı sütü ortalama 1 haftalık arıların salgıladıkları jel yapıda bir madde. Yapılan birçok çalışmada, arı sütü kullananların arı sütü kullanmayanlara göre savunma hücre sayısının önemli oranda arttığı ortaya çıkmış.
 
3 yaşından büyük çocuklara her sabah kahvaltıdan önce 1 çay kaşığını geçmeyecek şekilde bal ile karıştırılarak verilmesi faydalı. Ancak 3 yaşından küçük, alerji problemi olan astım hastası çocuklarda ise mutlaka doktora danışılması gerekiyor.

KEKİK
 

Mutfaklarımızda özellikle et türü yemeklere lezzet katmak içi kullandığınız kekiğin sindirime yardımcı olduğunu ve bağışıklık sistemini desteklediğini çoğumuz bilmeyiz.  Oysa kekiğin düzenli olarak her gün çay şeklinde içilmesi hem bağışıklığı kuvvetlendiriyor hem de bronşit gibi rahatsızlıkların üstesinden gelmeye yardımcı oluyor. Yani tam bir doğal öksürük şurubu ve grip savar!
 
Peki nasıl tüketeceğiz? 1 su bardağı kadar suya 2 tatlı kaşığı kadar kekik ilave ederek kaynatın. Kaynama işlemi tamamlandıktan ve kekik çayınız ocaktan alındıktan sonra 1 tatlı kaşığı da bal ilave ederek her gün bunu çocuğunuza içirin.

ZENCEFİL VE ZERDEÇALLI YOĞURT
 

Zencefil ve zerdeçalın sayısız faydası malum. Yoğurdun da gribe karşı etkili olduğu çalışmalarla ortaya konuyor.
 
İşte bu nedenle her gün 1 kase kadar evde mayalanmış yoğurdun içerisine 1 çay kaşığı zencefil ve 1 çay kaşığı zerdeçal ekleyerek hem yoğurt sevmeyen çocuklara bu eşsiz protein kaynağını daha sevimli hale getirebilir hem de bağışıklığı güçlendiren 2 baharat sayesinde çocuğunuzun kış mevsimini daha rahat geçirmesini sağlayabilirsiniz. 
 
MUZ VE YOĞURDUN GÜCÜ
 
Her gün 1 kase ev yapımı yoğurt ve 1 küçük boy muzu karıştırarak çocuğunuza yedirin. Bağırsak yapımızda yaşayan ve florayı koruyan birtakım yararlı bakteriler, zararlı mikroorganizmaların üremesini engelleyerek bağışıklığı güçlendiriyor.
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Melis Torluoğlu "En önemli probiyotik yiyecek yoğurttur ve prebiyotik kaynağı muz ile birlikte tüketildiğinde daha yoğun bir etki göstermektedir. O nedenle çocuğunuzun günlük beslenme menüsünde çok önemli bir ara öğün olarak mutlaka yer almalıdır" diyor.

HER YEMEĞİN İÇİNE SARIMSAK
 

Soğan ve sarımsak 'doğal antibiyotikler' olarak öne çıkan besinler. Sarımsak içinde barındırdığı allicin ile antibakteriyal ve antiviral etki gösteriyor. Hem çocuğunuzun bağışıklıklık sistemini kuvvetlendiriyor hem de ileride astım olma riskini azaltıyor.

Bu nedenle hemen hemen tüm yemeklerin içinde bu sihirli bileşen kullanılmalı. Ancak sarımsağın yemeklere, salatalara ve yoğurda çiğ olarak katılması önemli. Yağda kızartılarak ilave edilen sarımsak aynı etkiyi göstermiyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...