3 Aralık 2014 Çarşamba

                                     
                           HAVUÇLU  KURUFASULYE


Kuru fasulye mutfaklarımızın klasik yemeğidir, farklı pişirme yöntemleri vardır.  Kimi sucuklu, kimi pastırmalı, kimi etli, kimi sade yapar. Bende hepsinden yaparım ama bugün sade veya havuçlu olarak yapmak isteyenler için paylaşmak istedim.
                                                                  

                            



            MALZEMELER:

            1/2 Kg Kurufasulye
            2 tane soğan
            1 tane havuç (isteğe bağlı)
            1 çay bardağı Zeytinyağ
            1 yemek kaşığı domates salçası
            1 yemek kaşığı biber salçası
            1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
            1 tatlı kaşığı tuz
         
           
               
             
YAPILIŞI: Fasulyeler akşamdan  ayıklayıp yıkayın ve geniş bir tencereye alın.Üzerine üç beş parmak geçecek soğuk suyla doldurun.Sabah olunca tencerenin içindeki fasulyeler şişmiş olacak. Fasulyelerin  suyunu değiştirin ve tencereyi ocağa koyun. Üzerinde oluşan beyaz köpükleri alın, 3-5 dakika haşlayıp fasulyelerin suyunu süzün. Ben fasulyeleri çok haşlamıyorum yemekle birlikte pişiriyorum.Çünkü eşimin köyünden(karadenizden)gelen fasulye çabuk piştiği için çok haşlamaya ve düdüklüde pişirmeye gerek kalmıyor.

Soğanları yemeklik doğrayın, havuçların kabuklarını kazıyın verev veya halka halka doğrayın.Tencereye zeytinyağı koyun ısıtın, soğanları ilave edip pembeleşinceye kadar kavurun.Havuçları ekleyin ve kavurmaya devam edin.Kavrulan malzemeye salçaları ilave edin, kokusunun çıkması için biraz kavurun.Daha sonra süzdürdüğünüz fasulyeleri ekleyin lezzetli olması için bir kaç kez karıştırın.Tencerenin içine kimyonu ve tuzunu ekleyin. 4-5 bardak sıcak su koyun az gelirse sıcak su ekleyin.Önce ocağı yüksek ısıya getirin malzemeler kaynayınca ocağı kısın.Fasulyeler iyice yumuşayıp suyu koyulaştığında (tahminen 30-40 dakika sonra kontrol edin) ocaktan alın.

Eğer düdüklü tencerede yapmak isterseniz aynı işlemleri yapıp düdüklünün kapağını kapatın.Düdüklü kaynadıktan 10 dakika sonra yemeği kontrol edin, pişmemişse tekrar kapatın ve pişmeye bırakın.Fasulyelerin su miktarı ve pişme süresi cinsine göre değişiklik gösterdiğinden su miktarını ve pişme süresini çok belirtemiyorum.Siz yemeğin durumuna göre karar verebilirsiniz. Kurufasulye pişmişse yanına pilav,turşu veya soğan çok yakışacak...

                                                                     Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...