Çocukluğumuzda bahçelerimizdeki zeytin ağacının dallarından
zeytin toplayıp kendi zeytinimizi kendimiz yapar,kalan zeytinleri de
köyümüzde bulunan yağhanede zeytinyağ haline getirir bütün yıl boyunca
kendi doğal zeytin ve zeytiyağımızı tüketirdik. Artık
bahçelerimizde çok birşey kalmasada alışkanlığımız hala devam
ediyor.Köyümüzden veya civar köylerden aldığımız zeytinleri kendimiz
yapıyor ve zeytinyağını kendi bildiğimiz yerlerden temin ediyoruz
böylelikle daha doğal ve sağlıklı zeytin ve zeytinyağı tüketmeye özen
gösteriyoruz.
Çizme zeytini yapması çok kolay gelelim yapılmasına;
MALZEMELER:
2-3 kilo siyah zeytin
Su
YAPILIŞI: İstediğiniz
miktarda siyah çizmelik zeytin alın.Bunları geniş bir kaba koyun
saplarını koparın temizleyin ve yıkayın.Ellerinize şeffaf eldiven
geçirin çünkü çizerken zeytinler ellerinizi boyar.Zeytinleri çizmek için
keskin bir bıçak alın ki zeytinler hırpalanmasın. Geçin zeytinlerin
başına alın eşinizi yanınıza hem muhabbet edin hem de zeytinleri beraber
çizin.Çabuk olmasını isterseniz 4-5 yerinden geç olmasını isterseniz
2-3 yerinden bıçakla çekirdeğe kadar çizin.
Çizdiğiniz zeytinleri kavanoza veya su bidonlarına koyun. Üzerine geçecek kadar çeşmenin soğuk yerinden su doldurun.Bu arada zeytin kaplarını iyice yıkayın çünkü zeytin yağlı olduğu için kaplar yağlanacaktır. Aslında zeytine konulacak su klorsuz olması lazım çünkü klor zeytinleri yumuşatıyor. Zeytinler için en güzel su acı kuyu suyu eskiden köylerde biz böyle yapardık ve zeytinler çok dayanırdı.Şimdilerde kuyu suyu bulmak çok zor olduğu için çeşme suyu kullanıyoruz.
Çizdiğiniz zeytinleri kavanoza veya su bidonlarına koyun. Üzerine geçecek kadar çeşmenin soğuk yerinden su doldurun.Bu arada zeytin kaplarını iyice yıkayın çünkü zeytin yağlı olduğu için kaplar yağlanacaktır. Aslında zeytine konulacak su klorsuz olması lazım çünkü klor zeytinleri yumuşatıyor. Zeytinler için en güzel su acı kuyu suyu eskiden köylerde biz böyle yapardık ve zeytinler çok dayanırdı.Şimdilerde kuyu suyu bulmak çok zor olduğu için çeşme suyu kullanıyoruz.
Zeytinlerin acısının gitmesi için hemen hemen her gün suyunu dökün yeni su doldurun.Güneş görmeyen serin bir yerde bırakın. Böylelikle 8-10 gün sonra zeytinin tadına bakın, acılığı gitmemişse damak zevkinize göre işleme devam edin.Normalde 10-15 içinde tatlanıyor bundan sonra suyunu değiştirmeyin zaten çok yapmadığımız için idare edecektir.Zeytinlerin acılığı gittiği zaman bir kahvaltı tabağına alın.Ancak elinizle çıkarmayın kaşık veya kepçe kullanın.Üstüne sızma zeyinyağ ve tuz dökün.Kekik, kırmızı, pul biber gibi baharatlarla tatlandırarak limon sıkın ve afiyetle yiyin.İsterseniz ekmeyi kızartın ve zeytinin sosuna batırın nasıl lezzetli olduğunu görün.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder