LEZZETLİ AŞURE TARİFİ
Aşure Türk mutfağının geleneksel tatlılarındandır. Muharrem
ayının gelmesiyle birlikte kaliteli ürünler satan marketimden malzemelerimi satın alır, akşamdan aşure yapma hazırlıklarına başlarım. Bazı temel malzemeler her tarifte aynı olsada, bakliyat ve meyve çeşitleri herkesin damak zevkinize uygun olarak değişiklik göstermektedir. Aşure piştikten
sonra üstünü büyük bir zevkle süsleyerek ailem arkadaşlarım ve etrafımızda bulunan
komşularımla paylaşırım.
MALZEMELER:
1 kg aşurelik buğday
4 su bardağı nohut
4 su bardağı kuru fasulye
1 çay bardağı pirinç
600 gr kuru kayısı
600 gr kuru üzüm
4 kg toz şeker
600 gr kuru incir (aşurenin rengini koyulaştırıyor ben kullanmıyorum)
1 su bardağı kuş üzümü
1 tutam tuz
8-10 tane karanfil
1 kahve fincanı gülsuyu (isteğe bağlı)
SÜSLEMEK İÇİN:
Tarçın
Dövülmüş ceviz veya fındık
1 adet narın taneleri
paket dolmalık fıstık
kuş üzümü
Antep fıstığı (çekilmiş toz halinde)
YAPILIŞI: Akşamdan aşurelik buğdayı bol suyla yıkayın, ben buğdayı iki düdüklü tencereye bölerek üstüne su koyun ve 10 dakika kaynatıp ocağın altını kapatın.Düdüklü tencerenin kapağını açmadan üstünü örterek bir gece bekletin.
Nohutu akşamdan nohut yemeği yapar gibi ılık su ve bir tutam tuzla, kuru fasulyeyi ise soğuk suyla ıslatın. Ertesi gün nohut ve fasulyeleri dağılmayacak şekilde haşlayın.
Kuru kayısı ve incirleri nohutların ebatında küçük küçük kesin,kuru üzümler akşamdan ayrı ayrı kaplara soğuk suya koyun.Küçük kesin ki pişme sırasında şişip daha büyük olmasın.
Kuru kayısı ve incirleri nohutların ebatında küçük küçük kesin,kuru üzümler akşamdan ayrı ayrı kaplara soğuk suya koyun.Küçük kesin ki pişme sırasında şişip daha büyük olmasın.
Sabah
buğdayları aşure yapacağınız büyük bir tencereye alın.Buğdaylar üstü örtülü muhafaza edildiğinden suyu ılık kalıyor. Buğdayların 4-5 parmak üstünü geçecek kadar su koyup yumuşayıncaya kadar 45-50 dakika pişirin. Buğdaylar pişip suyu koyulaştığında, haşlanan kuru fasulye ve nohutun suyunu süzün buğday tenceresine
ilave edin. Suyu azaldıkça sıcak su koyun ve 15-20 dakika daha pişirip
kayısıları,kuru üzümleri,kuş üzümlerini ilave edin.Pirinci haşlayın
tencereye ekleyin 15-20 dakika daha kaynatın ve dibi tutmasın diye aşureyi ara ara karıştırın
Aşure malzemelerinin iyice piştiğinden
emin olunca şekerini koyun, çünkü şekeri ilave edince malzemeleri
sıkacak az pişmiş olanlar sert kalacaktır.Ben aşureyi tatlı seviyorum
isterseniz şeker miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayın.Aşure
bekledikçe koyulaşır kıvamı biraz sulu olmalı, şekeri de ertesi gün
azalır.Bunun için aşureyi kaynatmaktan dolayı kendiliğinden gelen doğal kıvamı sağlayın.Bir tutam tuz koymayı unutmayın.Şekerle birlikte malzemeleri 15 dakika kadar pişirip, ocağı
kapatın.
İsteğe göre son olarak gül suyu ve bir çay bardağı suda bir taşım kaynatıp aromasının çıkması için beklettiğiniz karanfil suyunu ilave edin.
Aşurenin rengini karartacak incir gibi malzemeleri ben pek koymuyorum.Siz koymak isterseniz üstüne koyarsınız veya aşure kaplarının dibine koyup üstüne aşure koyarsınız. İsterseniz incirleri küp küp doğrayın suda haşlayın ve siyah suyunun çıkması için bekleyin. Suyunu süzüp yıkayın en son tencereye incirleri katın.
Aşurenin rengini karartacak incir gibi malzemeleri ben pek koymuyorum.Siz koymak isterseniz üstüne koyarsınız veya aşure kaplarının dibine koyup üstüne aşure koyarsınız. İsterseniz incirleri küp küp doğrayın suda haşlayın ve siyah suyunun çıkması için bekleyin. Suyunu süzüp yıkayın en son tencereye incirleri katın.
Aşuremizin
başında bir yasin okuyup şifa niyetine sıcakken karıştırarak kaselere
bölüştürün. Biraz ılındıktan sonra üzerine tarçın serpin süsleme malzemeleri ile veya
istediğiniz malzemelerle süsleyin.
Afiyet şifa olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder