4 Temmuz 2014 Cuma



                                           
EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR






 
  MALZEMELER:


 2 Kg doğal süt (bulamazsanız günlük şişe süt)
 2 yemek kaşığı yoğurt (doğal yoğurt )

     YAPILIŞI:


   Çiğ sütü tencereye koymadan önce tenceremi bir kere sudan geçiriyorum ki dibi tutmasın. Sütü tencereye koyuyorum ve ara sıra karıştırıp sütü savurarak,(ama dikkat edin taşmasın kontrol ederek kaynatıyorum.Kaynadıktan sonra  yaklaşık 5-10 dakika daha kaynatıyorum.Sütü ocaktan alıp mayalayacağım yerde ılınmasını bekliyorum mayalandıktan sonra tencereyi yerinden oynatmıyorum.
  Sütün sıcaklığını serçe parmağımla kontrol ediyorum,süte parmağımı batırdığımda elime hafif sıcaklık geliyorsa mayalanma zamanı gelmiş demektir.Sütten  biraz alıp maya ile bir kasede karıştırıyorum.Süt kaymak tutmuşsa bir kenarını delip oradan mayayı  süte ekliyorum ve karıştırıyorum.Bu arada yoğurt mayası soğuk olmasın oda  sıcaklığında olsun.Sütün üstüne kevgir koyup onun üzerine kalın bir şeyler koyuyorum sofra bezi falan sonra güzelce sarıyorum.
  Yazın çok sarmayın sıcak oluyor. 5 saat sonra bakıyorum olmuş ya mayaladığım yerde yada mutfak masasının üstüne bir saat dinlendiriyorum ve tencereyi sallamadan dikkatlice buzdolabına kaldırıyorum.  
    
*Bu yaptığım yoğurdu fırında mayaladım. Ben fırını 150 dereceye getirdim 5-10 dakika ısıtıp
kapattım.Fırının dışında mayaladım tencereyi fırının orta rafına koydum üstüne bir şey örtmedim
Oldu valla hiç örtü falan örtmeden  mayalandı. 
*Mayam ekşi olursa mayaya bir çay kaşığına yakın şeker koyup,süt, maya ve şekeri karıştırıp sütü öyle katıyorum.












     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...