EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR
2 Kg doğal süt (bulamazsanız günlük şişe süt)
2 yemek kaşığı yoğurt (doğal yoğurt )
Çiğ sütü tencereye koymadan önce
tenceremi bir kere sudan geçiriyorum ki dibi tutmasın. Sütü tencereye koyuyorum ve ara sıra karıştırıp sütü savurarak,(ama dikkat edin taşmasın kontrol ederek kaynatıyorum.Kaynadıktan sonra yaklaşık
5-10 dakika daha kaynatıyorum.Sütü ocaktan alıp mayalayacağım yerde ılınmasını
bekliyorum mayalandıktan sonra tencereyi yerinden oynatmıyorum.
Sütün sıcaklığını serçe parmağımla kontrol ediyorum,süte parmağımı batırdığımda elime hafif sıcaklık
geliyorsa mayalanma zamanı gelmiş demektir.Sütten biraz alıp maya ile bir
kasede karıştırıyorum.Süt kaymak tutmuşsa bir kenarını delip oradan mayayı
süte ekliyorum ve karıştırıyorum.Bu arada yoğurt mayası soğuk olmasın oda
sıcaklığında olsun.Sütün üstüne kevgir koyup onun üzerine kalın bir şeyler
koyuyorum sofra bezi falan sonra güzelce sarıyorum.
Yazın çok sarmayın sıcak oluyor. 5 saat
sonra bakıyorum olmuş ya mayaladığım yerde yada mutfak masasının üstüne bir
saat dinlendiriyorum ve tencereyi sallamadan dikkatlice buzdolabına kaldırıyorum.
*Bu yaptığım yoğurdu fırında mayaladım. Ben fırını 150 dereceye getirdim 5-10 dakika ısıtıp
kapattım.Fırının dışında mayaladım tencereyi fırının orta rafına koydum üstüne bir şey örtmedim
Oldu valla hiç örtü falan örtmeden mayalandı.
*Mayam ekşi olursa mayaya bir çay kaşığına yakın şeker koyup,süt, maya ve şekeri karıştırıp sütü öyle katıyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder