ZEYTİNYAĞLI PIRASA NASIL YAPILIR
Benim
damak tadıma göre pırasa yemeği zeytinyağlı dinlenmiş ve soğuk
olmalı.Sofraya gelmeden önce buzdolabından çıkmalı. Sonuç olarak pırasa;
içerdiği önemli vitamin, mineral ve antioksidanlar
ile beslenme programınızda bulunması gereken, sağlığa faydaları ile öne
çıkan bir sebzedir. Ayrıca soğan veya sarımsak yemeyi sevmiyorsanız aynı
aileden olan pırasayı bunlara alternatif olarak
tüketebilirsiniz.Gelelim tarifine;
MALZEMELER:
1 kilo pırasa
1 adet orta boy havuç
1-1,5 yemek kaşığı pirinç
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
YAPILIŞI:Pırasaların
köklerini kesin, kötü ve sararmış kısımlarını ayırdıktan sonra güzelce
yıkayın.Yaklaşık 2 cm uzunluğunda halinde dilimleyin veya dağılmalarını
önlemek için verev kesin. Havucu soyun veya kazıyıp yıkayın, ince
halkalar halinde doğrayın.
Tencereye
zeytinyağı koyun ve ısıtın.Üzerine havuçları ilave edin 1-2 dakika
kavurun.Ardından pırasaları ilave edin ve karıştırın.Tencerenin kapağını
kapatın ocağın altını kısın.Bu arada pırasa kendi suyunu salacaktır,
10-15 dakika kadar kavurun. Şekerini,tuzunu,pirincini ilave edin ve
karıştırın. Yemeğin kendi suyu muhtemelen olacaktır ancak yoksa çok az
(bir çay bardağı kadar) su koyun.Kısık ateşte yavaş yavaş 20-30 dakika
arası kontrol ederek pişirin.Yemeği çok karştırmayın pırasanın iç
kısımları çıkıp dağılmasın.Suyu az gelirse sıcak su koyun.
Yemek
pişince kapağını açmadan soğumaya bırakın.Soğuyunca servis tabağına
alın, ister soğuk ister ılık olarak limonla servis yapın.Hatta
zamanınız varsa buzdolabında soğutun.
Bu faydalı kış sebzesini ailenizle birlikte afiyetle paylaşın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder