Türk insanının vazgeçemeyeceği, keyifli sohbetlerin muhteşem bir içeceğidir kahve.Bazen yanlızlığımıza bazen acı ve tatlı anlarımıza bazen de uzun dost sohbetlerimize tanıklık eder. Kahveden aldığımız haz kiminle hangi ortamda içtiğimize göre değişir. Kavrulurken ayrı pişince ayrı kokular salar etrafa.Yani kısaca her muhabbet ortamında bulunur. Ülkemizde yaşayan herkesin bir fincan kahve içecek mutlaka bir dostu vardır. O zaman bol köpüklü kahvemizi yapıp, keyfimize bakalım.
Her kahve fincanı için 1 tatlı kaşığı kahve kullanın.
Şekersiz kahve: Hiç şeker koymayın.
Az şekerli kahve:Yarım kesme şeker veya çay kaşığı toz şeker
Orta şekerli kahve: 1 kesme şeker veya 1 çay kaşığı toz şeker
Şekerli kahve: 2 kesme şeker veya 2 çay kaşığı toz şeker
MALZEMELER: (2 kişilik orta şekerli kahve)
2 kahve fincanı soğuk su
2 tatlı kaşığı kahve
2 çay kaşığı toz şeker
Kahve yaparken (bakır veya çelik) cezveye, 2 fincan soğuk, klorsuz içme suyunu koyun üstüne 2 çay kaşığı toz şeker ve 2 tatlı kaşığı kahveyi ekleyin.Ocağa koymadan önce biraz karıştırın hava kabarcıkları oluşsun,kahveniz köpüklensin. Ocağın kahve gözü denilen en küçük gözüne cezvenizi koyun, ocağın altını en kısığa getirin.Artık kahvenizi hiç karıştırmayın,pişmeye bırakın.Kahve biraz kabarmaya başlayıp köpük oluşunca ocaktan alın sadece köpüklerinden fincanlara eşit şekilde paylaştırın. Cezveyi tekrar ocağa koyun kahvenin tekrar kabarmasını bekleyin.Kahve kabarınca hemen ocağın altını kapatın tekrar kaynatmayın. Fincanları elinize alın yatay şekilde köpükleri söndürmeden yavaş yavaş kahveyi fincana koyun.
Kahveler hazır olunca su ve likör, çikolata, lokum (güllü çifte kavrulmuş,cevizli) gibi tatlı ikramlıklar eşliğinde Türk kahvesini servis edin.
Kahve pişirmek kadar servis etmek de önemlidir.Bu sunumu görsel bir şölene dönüştürmek teyzemin fikriydi.Kahve fincanlarının altında kullanılmak üzere kendi elleriyle bana ve kızına iğne oyası yapmış. Ancak ben kahve yapınca kullanamadım, sadece boş olarak fotoğrafladım.Sizlere de bir fikir olsun diye yayınladım.
Sohbetle içilen kahvenin ardından fallara bakılır.Kahve telvesinin fincanın içinde oluşturduğu izler fal bakanın içindeki hislerle yorum kazanır. Geriye sadece keyifli sohbeti kalır.
Dostluğun, arkadaşlığın önemini anlatan atasözlerimiz vardır kahveyle ilgili. Gönül ne kahve ister ne kahvehane, gönül bir dost ister kahve bahane.
Ferah kahveleriniz olsun, bol muhabbetli günler diliyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder